Titel: Prästen som fick kälinga gråta.

Meddelare: Folkskolelärare J.F. Arnqvist  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Vallen

Det var på ett ställe, de hade en präst, som var förfärligt torr i sina predikningar, varför han aldrig hade förmärkt någon rörelse bland åhörarne. Men så en söndag fick han nere i kyrkan se en gumma, som satt och grät alldeles ohejdat. Häröver blev prästen mycket förtjust, som ju inte var att undra på. Efter gudstjänsten slut skyndade han sig ut och sökte rätt på gumman. "Nu, min kära gumma", sade han, "måste ni tala om, vilka ord i min predikan det var, som kunde gripa er så djupt". Nej, det kunde hon inte tala om, sade hon, och det hjälpte inte, att prästen på alla vis tiggde och bad henne. Han måste lämna henne utan att ha fått veta, vad han ville. Men så hittade han på ett sätt att ta henne. Han bjöd henne hem till sig och trakterade henne rikligen med både mat och kaffe. Sedan frågade han henne åter om samma sak, och nu var hon så uppmjukad, att hon inte kunde stå emot. Hon svarade: "Jo, som pastorn minnes, så hade jag en stor präktig bock i fjol. Nu i år, då det var fulla ån med timmer, så hedde sig bocknätjen ut på timre å höll rakt inte på kunna ha sej därifrån. Bockstackaren blev rädd, för det handlade om livet, å då tog han till att skväle å låte om seg, så det skar genom märg och ben, å då nu pastorn sto å predike om söndan, låtene så likt, som då bocken låte utpå timre, å då ja tänkte på den stackaren, så kunne ja inte hålla mej för tell å gråte". -Denna historia har jag hört någon i socknen berätta för ej länge sedan.